DCB Energy zet in op netwerk van twintig Energy HUBS

Alle brandstoffen onder één dak. Dat is het idee achter ‘the hubs’, de nieuwe tankstations die DCB Energy op strategische plekken in het land neerzet. Sinds afgelopen maart kunnen klanten terecht bij de nieuwste locatie op bedrijventerrein Westermaat De Veldkamp in Borne, direct aan de snelwegen A1 en A35. “Onze ambitie is groots. De nieuwe brandstoffen voor iedereen bereikbaar maken is ons doel, vertelt sales manager Hans de Hek van DCB Energy.

De nieuwe locatie van het familiebedrijf uit Spijkenisse in Twente zou afgelopen maart feestelijk geopend worden, maar dat liep even anders. “Corona gooide roet in het eten”, legt De Hek uit. “De maatregelen waren vlak daarvoor aangescherpt. Kortom, de officiële opening kon niet doorgaan. Maar om in ons jargon te blijven, wat in het vat zit verzuurt niet.”

De Hek is al ruim drie decennia in dienst van DCB Energy en werkzaam als sales manager. “We waren er rap bij met alternatieve brandstoffen. Tien jaar terug hebben we al besloten om ons naast de traditionele brandstoffen ook te gaan richten op alternatieven. ‘Olie’ verdween uit onze naam en we voegden ‘energy’ toe. Sindsdien bouwen we aan het vergroten van ons netwerk en zetten we in op onder meer CNG, LNG, HVO en snellaadpalen. Ons nieuwe station in Borne is ook al voorbereid op de komst van waterstof. Dat maakt ons flexibel.”

Locatie is heilig

DCB Energy timmerde afgelopen jaren flink aan de weg en opende een aantal fraaie locaties, onder meer vlakbij de A4 bij Den Hoorn, in Venlo en in Roosendaal. In totaal exploiteert de onderneming op dit moment zo’n veertig locaties. “We zetten inderdaad flink in op deze nieuwe hubs. De strategische ligging is bij deze stations echt heilig. Dat geldt ook voor Borne.”

Een jaar of vier geleden kwam de locatie op het netvlies bij DCB. “We waren er meteen enthousiast over vanwege de strategische ligging. Het tankstation ligt langs de snelwegen A1 en A35, een belangrijke route richting Duitsland. Er komt veel vrachtverkeer langs, dat van oost naar west rijdt. We proberen op dit soort belangrijke routes te zitten, omdat je daar echt aan de slag kunt met alternatieven zoals bijvoorbeeld LNG en CNG+. Vloeibaar aardgas is in opkomst als brandstof voor trucks, ook in Duitsland en België. De ligging van de locatie in Twente is interessant. Chauffeurs die de grens overgaan, kunnen voor die tijd nog net even hun tank volgooien. Onze brede tankpasacceptatie maakt het interessant voor veel klanten om een pitstop te maken.”

Breed aanbod voor scooter tot supertruck

Aan de pomp in Borne zijn onder meer AdBlue, Euro 95 (E10) en HVO100 verkrijgbaar. Ook LNG en CNG+ kunnen getankt worden. Binnenkort kunnen bestuurders van een elektrische auto bovendien hun batterij snel opladen en op termijn tank je waterstof op de nieuwe locatie. “Het tankstation heeft zes eilanden, waarvan vier voor trucks. Voor chauffeurs maken we het makkelijk, ruime opstelplaatsen – dus nooit lang wachten – en alle brandstoffen aan weerskanten. Je wilt immers voorkomen dat ze heen en weer moeten rijden. Voor vrachtverkeer zijn AdBlue, CNG+, Diesel, HVO en LNG interessant.”

Bestuurders van een elektrische auto kunnen binnenkort aan de zijkant terecht bij de snellaadpalen. Waterstof is nog niet verkrijgbaar, maar het tankstation is wel voorbereid om dit aan te gaan bieden. “We geloven in duurzame mobiliteit en willen onze klanten helpen bij de transitie naar duurzame brandstoffen. We willen een keuze bieden. Welke energie past het beste bij een bepaald type transport? Daar gaat het uiteindelijk om.”

Het familiebedrijf uit Spijkenisse is bezig met het uitrollen van een netwerk aan multifuel tankstations in heel Nederland en België. DCB Energy heeft een commitment afgegeven voor de bouw van een dekkend netwerk van zo’n twintig stations op strategische plekken door het land voor 2022. Na Den Hoorn, Roosendaal, Venlo en Borne staan in 2020 nieuwe locaties in Assen, op de Maasvlakte, Schiphol Airport en Maasmechelen op het programma. Klanten kunnen met de DCB Energy Card op zo’n 300 locaties in de Benelux en Duitsland terecht.

Kansen voor shop en carwash

De focus van DCB ligt op de HUB, een concept waar (op dit moment) geen carwash in opgenomen is. “Op bepaalde locaties is het wenselijk om extra voorzieningen te realiseren zoals horeca, parking of zelfs een hotel om tot een compleet aanbod te komen voor onze klanten. Doet die mogelijkheid zich voor, dan spelen we daar zeker op in”, aldus De Hek. “De exploitatie ervan wordt dan overigens wel verzorgd door derden. Deze aanvullende voorzieningen creëren kansen voor de lokale werkgelegenheid. Ook dat vinden wij erg belangrijk!”

DCB Energy gelooft in duurzame mobiliteit en in de kansen voor nieuwe brandstoffen en energie. “Je ogen sluiten kan echt niet meer. Er gaan komende jaren grote veranderingen plaatsvinden. Tussen alle grote maatschappijen zijn we voor sommigen misschien een wat vreemde eend in de bijt. Maar we steken ons nek uit en omarmen kansen. We willen de boel in beweging brengen en investeren in duurzame brandstoffen. We zetten in op een brede mix. Want niemand weet exact hoe de toekomst eruit zal zien. Je moet voorkomen dat je de boot mist omdat je op het verkeerde paard gewed hebt. Een ding is zeker, DCB is er voor iedereen. Overal en altijd!”